loading...
مرجع رسمی آموزش مطالب علمی
آخرین ارسال های انجمن
احمد رضا بازدید : 16 چهارشنبه 22 خرداد 1392 نظرات (1)

s

نتایج یک تحقیق جدید نشان می دهد که پنیر به علت خاصیت خنثی کردن اسید جرم دندانی، به کاهش حفره هایی که در دندانها شکل می گیرد کمک می کند. محققان دریافتند که پنیر به عنوان محصول لبنی که دچار فرآیند تخمیر شده است، دهان را قلیایی می کند که این حالت به نوبه خود ضرورت درمانهای دندانی را کاهش می دهد.

آنها به این نتیجه رسیدند که پنیر می تواند یک پوشش محافظ دور دندان ایجاد کند.
هرچقدر سطح pH روی سطح دندان بالاتر باشد، دندانها بیشتر در مقابل فرسایش محافظت می شوند. چرا که فرسایش دندان به ایجاد حفره های دندانی منتهی شده و در نتیجه نیاز به پرکردن دندانها شکل می گیرد.
این تحقیق توسط آکادمی دندانپزشکی عمومی در آمریکا انجام شده که طی آن 68 کودک 12 تا 15 ساله به سه گروه تقسیم شده اند.

از گروه اول خواسته شد که روزانه پس از شستشوی دهان خود، یک سهم از پنیر چدار، گروه دوم ماست بدون شکر و گروه سوم یک لیوان شیر مصرف کنند.
سطح pH جرم دندانی آنها پیش از آزمایش و 10، 20 و 30 دقیقه پس از آن اندازه گیری شد.
ویپول یاداف محقق اصلی این تحقیقات اظهار داشت: در هرکدام از فاصله های زمانی، در سطح pH افرادی که ماست و یا شیر خورده بودند تغییری مشاهده نشد.

این درحالی است که سطح pH افرادی که پنیر مصرف کرده بودند در هرکدام از فاصله های زمانی افزایش سریعی داشت.
محققان اعتقاد دارند که خوردن پنیر میزان بزاق دهان را افزایش می دهد. بزاق دهان راه طبیعی بدن برای حفظ سطح pH سالم و مورد نیاز است.
علاوه بر این پنیر ترکیبات شیمیایی در دهان ایجاد می کند که می تواند یک لایه محافظ روی دندانها شکل دهد که این لایه از دندان در مقابل اسیدهایی که مینای دندان را مورد حمله قرار می دهند، محافظت خواهد کرد.
نتایج این تحقیقات در مجله دندانپزشکی عمومی منتشر شده است.

احمد رضا بازدید : 16 جمعه 13 اردیبهشت 1392 نظرات (0)

s

رنواسپورت در پنجاهمین سالگرد ارائه مدل آلپاین A۱۱۰ دست به کاری بزرگ زد و آلپاین A۱۱۰-۵۰ را در مسابقات جایزه بزرگ موناکو ۲۰۱۲ رونمایی کرد.

این خودرو با موتور ۶سیلندری که ۴۰۰ اسب‌بخار قدرت و ۴۲۷ نیوتن‌متر گشتاور دارد، فقط ۸۸۰ کیلوگرم وزن دارد و طراحی آن تا حدود زیادی شما را یاد رنو دزی (Renault Dezir) می‌اندازد. به اعتقاد خیلی‌ها، این خودرو جانشینی شایسته برای آلپاین A۱۱۰ است که از ۱۹۶۱/۱۳۴۰ تا ۱۹۷۷/۱۳۵۶ تولید می‌شد. در اینجا نیز می‌توانید مدل‌های جدید و قدیمی (عقب) را در یک نما ببینید.

دانلود فیلم

منبع : مجله دانستنی ها danestaniha.hmg.ir

احمد رضا بازدید : 8 جمعه 13 اردیبهشت 1392 نظرات (0)

s   

با ویژگی‌های رویایی خودروهای دهه آینده آشنا شوید 

 بدون شک پیشرفت فناوری تاثیر مستقیمی بر صنعت خودروسازی داشته؛ به‌طوری‌که این صنعت بیش از پیش به تولید خودرو‌های پاک روی آورده است. امروزه کیفیت مرغوب مواد اولیه در کنار فناوری هوش مصنوعی دستیابی به گونه‌اي کاملا پیشرفته از خودرو‌ها را میسر ساخته است. بدین‌ترتیب در آینده‌اي نه‌چندان دور با خودرو‌های بسیار متفاوتی روبه‌رو خواهیم شد. به عنوان مثال خودرو‌ها به خودی خود رانندگی خواهند کرد یا خودشان را در كمترین فضای ممکن پارک خواهند کرد. با خودرو‌هایی که ممکن است فردا یا کمی دیرتر مهمان خانه‌هایتان باشند، آشنا شوید. 

 

s

  

احمد رضا بازدید : 110 پنجشنبه 12 اردیبهشت 1392 نظرات (0)

s

گریفین (Griffin) یا گریفون (Griffon/Gryphon)* که به فارسی شیردال نامیده می‌شود (دال در فارسی و ترکی به معنی عقاب است)، یکی از جانوران اسطوره‌ای مشترک میان بسیاری اقوام آسیایی، خاورمیانه‌ای و اروپایی است که بدنی مثل شیر و سر و بالی مثل عقاب دارد: پادشاهی فره‌مند که بدنش چون بدن شاه جنگل و سرش سر شاه آسمان بود و از گنج‌های پنهان جهان نگهبانی می‌کرد. در هنر و فرهنگ یونان باستان شیردال‌ها بیش از هرجایی دیده می‌شوند. طبق معمول یونانی‌ها در نشر و اشاعه باور به چنین موجودی بیش از هر قوم دیگری فعال بودند و در فرهنگ و هنر خود فراوان به شیردال‌های مختلف اشاره کرده‌اند. اما مصریان باستان از حدود ۵۳۰۰ سال پیش (احتمالاً پیش از یونانی‌ها) با شیردال آشنا شده بودند. اغلب تنه‌های شیردال آن زمان پنجه‌های عقاب‌مانند دارند و سر عقاب‌‌مانند شیردال، گوش‌های شیرمانند داشت. گاهی اوقات هم این گوش‌ها از گوش شیر بلندتر بودند و یا پرهای بلندی روی آنها دیده می‌شد. قدیمی‌ترین شیردال‌های کشف‌شده از آسیای مرکزی به سده‌های پنجم و چهارم پیش از میلاد بازمی‌گردند و مربوط به حکومت‌های تابع امپراتوری هخامنشی می‌شوند. هخامنشی‌ها شیردال را «نگهبانی در برابر اهریمن، جادو و دروغ» می‌دانستند. سرستون‌های مشهور هخامنشی هم یکی از مشهورترین مصنوعات بشری هستند که شیردال‌ها را نمایش می‌دهند. نام این جانور در پارسی میانه «بشکوچ» است. خیلی‌ها اعتقاد دارند سیمرغ در ادبیات کلاسیک پارسی نو، نمود نوینی از شیردال یا بشکوچ است؛ هرچند نام خود سیمرغ (سئین‌مورو: مرغ چینی) به پیش از اسلام باز می‌گردد. بازگشت نام این پرنده افسانه‌ای به سرزمین چین می‌تواند پرده از منشأ اصلی افسانه شیردال بردارد.

در ادبیات اروپایی نیز به شیردال اشاره فراوانی شده است. برای مثال دانته در کمدی الهی، جایی که سفر در دوزخ و برزخ به پایان می‌رسد، سوار بر شیردالی که به سرعت برق حرکت می‌کند، سفر به بهشت را می‌آغازد. اما این نخستین نمود شیردال در فرهنگ ایتالیایی نیست. در پیزا، از ایتالیای قرون وسطی شیردالی برنجی به جا مانده که به نظر می‌رسد منشأ آن سرزمین‌های اسلامی باشد یا از روی دست صنعتگران مسلمان ساخته شده باشد. این شیردال که بزرگ‌ترین مجسمه شیردال دوره اسلامی است بیش از یک متر بلندی دارد و احتمالاً در قرن یازدهم میلادی در آندالوس (Andaluca) ساخته شده است.

معمولاً شیردال‌ها بدون بال تصویر می‌شدند. اما در نشان‌های خانوادگی که از قرون پانزدهم در اروپا رایج شدند، پاهای پیشین شیردال‌ها شبیه پای عقاب به نظر می‌رسید و در برخی از آنها شیردال‌ها بال‌هایی آشکار پیدا کردند.

گریفین‌ها طبقه افسانه‌ها موجوداتی وفادار بودند و حتی اگر جفتشان می‌مرد، پس از او به سراغ جفت دیگری نمی‌رفتند. می‌گویند نگاه منفی کلیسا به ازدواج مجدد، به افتخار این افسانه مربوط به شیردال‌ها بوده است؛ زیرا کلیسا شیردال را که موجودی زمینی و آسمانی بود، نماد عیسی مسیح (ع) می‌پنداشت. اما به هرحال افسانه‌ها همیشه با هم سازگار نیستند. می‌گویند گاهی اوقات شیردال‌ها با اسب‌ها جفت می‌شدند و از نسل آنها جانوری به نام اسپدال (Hippogriff) متولد می‌شد.

طبق افسانه‌های اروپایی پنجه شیردال شفابخش بود و پر شیردال می‌توانست چشمان نابینا را بینایی ببخشد؛ اما آنچه در عطاری‌های اروپایی به عنوان پنجه شیردال فروخته می‌شد چیزی نبود جز شاخ بزکوهی.

اما منشأ همه این افسانه‌ها کجاست؟ برخلاف هر جانور عجیب دیگری که پیش‌تر مورد بحث ما قرار گرفته، هیچ موجود مشابهی در میان جانوران خاورمیانه، مصر یا یونان باستان وجود ندارد که بگوییم شیردال نسخه تخیلی‌شده چنین موجودی است. حتی اگر به دنبال موجودات کشف نشده هم باشیم، نمی‌توانیم منتظر کشف چنین موجودی باشیم. اما درواقع شیردال نیز زمانی روی زمین زندگی می‌کرده و حتی اغلب ما بارها تصاویر واقعی او را دیده‌ایم، منتها به فکرمان خطور نکرده، این موجود همان شیردال باشد. تا اینکه خانم آدریان مه‌یر (Adriane Mayor)، مردم‌شناس و متخصص تاریخ علم دانشگاه استنفورد که هم در زمینه افسانه‌ها و هم درباره تاریخ اکتشافات دیرینه‌شناسی تحقیقات زیادی انجام داده، نظریه جالبی ابراز کرد. طبق نظریه خانم مه‌یر، شیردال، تصویری بود که تاجران عصر باستان که در جاده ابریشم سفر می‌کردند، در کوهستان‌های آلتایی در سرزمین سکاها (قزاقستان و مغولستان امروز) فراوان به چشمانشان می‌خورد؛ اسکلت‌های سنگواره‌شده دایناسوری متوسط به نام Protoceratops که هنوز هم در این مناطق به‌وفور پیدا می‌شود! این اسکلت‌ها به خاطر شکل خاص منقار این حیوان، چهارپا بودنش، و پسِ‌سَر برآمده و یقه‌مانندش، برای مردم آن زمان چیزی جز بقایای جانوران ناشناخته و جادویی معنی نمی‌داد. تعجبی ندارد که نخستین شیردال‌ها در آسیای میانه دیده نشدند، زیرا سرزمینی که سنگواره‌های Protoceratops در آن پیدا می‌شد، مهد هیچ تمدن یکجانشینی نبود؛ ولی محل عبور کاروان‌های بسیاری بود که در دوران باستان به این مناطق سفر می‌کردند.

* به لاتین: gryphus به یونانی: γρύψ، γρύφων یا γρύπων s 

احمد رضا بازدید : 311 پنجشنبه 12 اردیبهشت 1392 نظرات (0)

 

فضا محل دوستانه‌ای برای زندگی نیست. در آن سوی آسمان آبی‌مان دنیای تاریکی خوابیده که هیچ علاقه‌ای به همزیستی با ما ندارد و این همان جایی است که لباس‌های فضایی نقش ویژه‌ای بازی می‌کنند. به زبان ساده لباس‌های فضایی را می‌توان بالون‌های پر از بادی از جنس نئوپرین دانست که فشار هوای مناسب برای مایع نگه داشتن خون بدن را فراهم می‌کنند.این فشار عموما خیلی کمتر از فشار استاندارد اتمسفر زمین است تا فضانوردان راحت‌تر بتوانند داخل لباس خم و راست شوند. این لباس‌ها در عین حال هوای مورد نیاز برای تنفس را نیز به فرد می‌رسانند که عموما توسط سفینه تامین می‌شود. وظیفه دیگر لباس کنترل دمای بدن شامل گرم یا خنک کردن بدن فضانوردان و جلوگیری از عرق کردن بدنشان هنگام فعالیت زیاد با استفاده از یک سیستم خنک‌کننده مایع داخلی می‌شود. در ضمن لباس به یک سیستم رادیویی برای ارتباط و ارسال اطلاعات پزشکی و تجهیزات فضانورد هم مجهز است. سیستم پشتیبانی بیشتر این تجهیزات عموما در کوله پشتی لباس فضایی جای می‌گیرند. لباس‌های فضایی وظیفه محافظت از فرد در برابر تشعشعات خورشیدی را نیز دارند؛ البته تنها طیف محدودی از این تشعشعات؛ آن هم در یک بازه زمانی خاص. به همین دلیل راهپیمایی‌های فضایی عموما در زمان کاهش فعالیت‌های خورشیدی صورت می‌گیرد. لباس‌های فضایی امروزی عموما وزنی بین ۴۹ تا ۵۹ کیلو دارند و مشخصا روی زمین حتی ایستادن با آن کار ساده این نیست؛ اما در شرایط بی‌وزنی هیچ مساله‌ای ایجاد نمی‌کنند. قیمت تمام‌شده یک لباس فضایی چیزی حدود ۱۰ تا ۱۲ میلیون دلار است و این قیمتی است که برای زنده ماندن در فضا باید پرداخت. جالب این است که در گذشته اندازه کردن لباس‌های فضایی کاری پر دردسر به شمار می‌رفت؛ تا جایی که به‌صورت مثال ناسا عموما ناچار بود برای هر فضانورد لباس فضایی مخصوصی سفارش دهد؛ اما لباس‌های فضایی امروزی به‌صورت قطعاتی جدا در ابعاد مختلف ساخته می‌شوند تا مشکلی برای اندازه کردن لباس‌ها وجود نداشته باشد.

احمد رضا بازدید : 18 پنجشنبه 12 اردیبهشت 1392 نظرات (0)

 

d

 

 

 

آنها معتقد بودند اگر گوشهایشان را سوراخ کنند و فلزات گرانبها به آن بیاویزند بینائی شان تقویت می شود .

نظر شما چیست ؟

امروزه طب سوزنی شواهدی بر صحت این موضوع ارائه کرده . در طب سوزنی لاله گوش یکی از نقاط مورد توجه برای درمان بیماریهای چشم است .

بنظر می رسد که سوراخ کردن گوش از راه های تجاری از شرق به غرب رفته است

یعنی در طب سوزنی گاهی از گوش به عنوان نقطه مناسبی برای درمان بیماریهای چشم بویژه بهبود دید استفاده می شود .

گیون پزشک طب سوزنی می گوید در لاله گوش ، نقطه مناسبی وجود دارد که به آن ( نقطه چشم ) یا نقطه دید می گویند . اما او تردید داشت که هر نوع ضعف بینائی را بتوان به این طریق درمان کرد.  

 

احمد رضا بازدید : 34 جمعه 23 فروردین 1392 نظرات (0)

لودویگ وان بتهوون 
موسيقيدان آلماني (1770- 1827)

لودويگ وان بتهوون در 17 دسامبر سال 1770 در شهر بن آلمان ديده به جهان گشود. وی به عنوان بزرگترين موسیقیدان تاریخ در دوران کلاسیک و آغاز دوره رومانتیک بشمار مي رود. پدرش «یوهان وان بتهوون» اهل هلند (فلاندر آن زمان) بود و مادرش «ماگدالِنا کِوِریچ وان بتهوون» تبار اسلاو داشت.

براب خواندن ادامه مطالب به ادامه مطلب مراجعه کنید. 

 

دانلود سنفونی معروف بت هوون

احمد رضا بازدید : 14 جمعه 02 فروردین 1392 نظرات (0)

ن

حوالی ساعت ۹:۲۳ صبح جمعه ۱۵ فوریه ۲۰۱۳ به وقت مرکزی روسیه (۶:۵۰ تا ۶:۵۵ بامداد جمعه ۲۷ بهمن ۱۳۹۱ به وقت ایران)، آسمان شهر چلیابینسک در نزدیکی کوه‌های اورال جنوبی (۱۵۰۰ کیلومتری شرق مسکو، پایتخت روسیه) که با تابش ضعیف خورشید روشن شده بود، مانند ظهرهای تابستان روشن شد و مردم حیرت‌زده سایه‌های سرگردانی را دیدند که در ۵ ثانیه روی زمین چرخید و بعد محو شد. آنها که زودتر سرشان را به بالا برگردانده بودند توانستند جسم درخشانی را ببینند که سراسر آسمان شهر را طی کرد و رد نورانی‌اش کماکان در آسمان باقی ماند. لحظاتی بعد صدایی گوشخراش شهر را فراگرفت، شیشه‌ها شکست، مردم به اطراف پرت شدند و سقف بعضي سازه‌های بزرگ شهر فروریخت... پس از ۱۰۵ سال، یک سنگ آسمانی دوباره بر فراز روسیه منفجر شده بود.

ن

دانلود فیلم مربوط به حادثه 

 

منبع : مجله دانستنی ها danestaniha.hmg.ir

احمد رضا بازدید : 11 جمعه 02 فروردین 1392 نظرات (0)

ن

 استفاده از اعضای مصنوعی یا پروتز‌هایی که شبیه نمونه واقعی هستند سال‌ها دستمایه‌ فیلم‌ها و سریال‌های علمی- تخیلی بود؛ از لوک اسکای واکر جنگ ستارگان گرفته تا نینا شارپ در سریال علمی- تخیلی فرینچ بسیاری از ستاره‌های سینما و تلویزیون در خلال این ۳۰ سال این آرزوی بشر را به محققان گوشزد کرده‌اند؛ آرزوی تعویض اعضای خراب بدن با پروتز‌های بهتر از خودشان. حالا شاید دیگر چندان از این آرزو دور نباشیم چون ریچارد واکر و متیو گودن، دو دانشمند پیشرو در علم روباتیک یک مرد بیونیک واقعی ساخته‌اند که اولین از نوع خودش خواهد بود.از این انسان بیونیک که مرد میلیون دلاری یا رکس نام گرفته، هفته گذشته رونمایی شد. سازندگان آن مي‌گویند به توانایی ساخت حدود دو سوم اعضای بدن انسان دست یافته‌اند. البته آنها این اعضا را از آزمایشگاه‌های مختلف در سراسر جهان خریده‌اند که هرکدام بهترین از نوع خودشان هستند. ریچ واکر، مدیرعامل شرکت روباتیک تیم شد، دراین‌باره مي‌گوید: «وقتی متوجه شدیم چه تعداد از اعضای بدن را مي‌توانیم جایگزین کنیم شگفت‌زده شدیم.» البته او توضیح مي‌دهد که هنوز موفق به ساخت بعضي اعضاي کلیدی مثل معده نشده‌اند. دو محقق اصلی این طرح برای ساخت این انسان بیونیک که اعضای بدنش پروتز و چیپ‌های کامپیوتری هستند با دکتر برتولد مایر هم مشورت کرده‌اند. این روان‌شناس سوئیسی بدون دست چپ متولد شده و از یک پروتز مصنوعی برای دستش استفاده مي‌کند که ۴۷ هزار دلار قیمت دارد و پیشرفته‌ترین در نوع خودش محسوب مي‌شود.او مي‌گوید: «در بچگی از دست مصنوعی‌ام متنفر بودم، به درد نخور و ترسناک بود؛ اما این یکی درست مثل خودم است. اگر از آن استفاده نکنم چیزی کم دارم.» شعاع حرکتی دست رکس چیزی است در حد ۲۶ درجه یا یک درجه از دست انسان کمتر. بقیه اعضای بدنش هم هرکدام در یک‌جا ساخته شده‌اند. با این حال بسیاری هم هستند که این را تازه شروع راه مي‌دانند. پروفسور استیون هسیائو از دانشگاه جان‌هاپکینز در بالتیمور مي‌گوید که هنوز با آن صحنه فیلم جنگ ستارگان که لوک اسکای‌واکر دست جدیدش را برای فهمیدن حس درد آزمایش مي‌کند فاصله داریم؛ «ده سال دیگر مي‌توانیم دستی بسازیم که این توانایی را داشته باشد که قلم را بردارد و با آن بنویسد. اما حتی این دست هم نمي‌تواند اطلاعات حسی را منتقل کند.» با این حال در ساخت این مرد که یک میلیون دلار هزینه داشته از پروتز‌هایی استفاده شده که همگی به‌صورت تجاری در بازار عرضه مي‌شوند. بنابراین باید بدانیم ممكن است آنچه در آزمایشگاه‌ها مي‌گذرد بسیار متفاوت‌تر و پیشرفته‌تر باشد. نکته دیگر اما این است که تنها اعضایی که به صورت مستقل کار مي‌کنند در حال حاضر قابلیت پیوند زدن را دارند. مثلا قلب و لوزالمعده را مي‌توان پيوند زد اما دست را که نیاز به برقراری ارتباط با مغز دارد نمي‌توان به‌سادگی پیوند زد. با این حال ساخته شدن این مرد بیونیک پیشرفت چشمگیری در عرضه پروتز‌های جایگزین محسوب مي‌شود. قرار است ركس در یک سریال تلویزیونی ایفای نقش کند و به همین دلیل نام مرد یک میلیون‌دلاری را به تاسی از سریال مرد شش میلیون‌دلاری به خود گرفته است.

 

منبع : مجله دانستنی ها danestaniha.hmg.ir

احمد رضا بازدید : 18 جمعه 04 اسفند 1391 نظرات (0)

g 

هر چند محصولات گلکسی سامسونگ به اندازه آی‌فون‌هاي اپل محبوب نیستند؛ اما در كنار محصولات جدید این سری هم شایعات زیادی به وجود مي‌آيد. حالا مجموعه‌اي از پیرامون محصول معرفی نشده این شرکت یا گلکسی اس ۴ به وجود آمده‌اند. این شایعات مدعي هستند که اطلاعات قابل‌اطمينانی در باره محصول جدید سری گلکسی سامسونگ دارند. طبق ادعای آسیا اکونومیک نیوز، سامسونگ گلکسی اس ۴ را ۲۲ مارس ۲۰۱۳ / نوروز ۱۳۹۲ معرفی خواهد کرد.اما سام موبایل زمان معرفی این محصول را ۱۵ آوریل ۲۰۱۳ / ۱۴ فروردین ۱۳۹۲ می‌داند. طبق اطلاعات این منابع این گوشی تحت عنوان نام التیوس جی در حال تکمیل شدن است كه در دو مدل سیاه و سفید عرضه خواهد شد. طبق شایعات این گوشی امکان شارژ بي‌سیم خواهد داشت و از یک باتری ۲۶۰۰ میلی آمپر سود می‌برد. نمایشگر پنج اینچی با کیفیت تصویر ۱۰۸۰ و پردازنده هشت هسته‌اي اکسیون پنج اوکتا کار پردازش اطلاعات را برعهده خواهد داشت. یک حافظه دو گیگابایتی و دوربین ۱۳ مگاپیکسلی این مجموعه را کامل می‌کند. به نظر می‌رسد بعد از اینکه اپل از به راه انداختن شایعات فراوان در اطراف محصولاتش سود برد، حالا نوبت سامسونگ است تا از این شایعات به بهترین شکل بهره‌برداري کند.

منبع : مجله دانستنی ها danestaniha.hmg.ir

احمد رضا بازدید : 70 جمعه 04 اسفند 1391 نظرات (0)

g

حدود یک ماه است که CMA CGM Marco Polo عنوان بزرگ‌ترین کشتی کانتینربر جهان را در اختیار دارد. این کشتی عظیم‌الجثه برای حمل کانتینرهای چند منظوره میان اروپا و چین‌ساخته شده و با ۳۹۶ متر طول، می‌تواند تا ۱۶ هزار کانتینر با ابعاد معادل ۲۰ فوت (تقریبا ۷ متر) را با خود حمل کند. این میزان از نظر اندازه معادل ۲.۱ میلیون دستگاه یخچال، یا ۱۳.۴ میلیون دستگاه تلویزیون ۴۲ اینچ است. تا پاییز ۲۰۱۳/۱۳۹۲، دو کشتی ۱۶ هزار کانتینری ژاک کارتیه و الکساندر فن هامبولوت نیز به کشتی مارکوپولو ملحق خواهند شد. اما عنوان مارکوپولو دوام چندانی نخواهد داشت؛ چراکه شرکت Maersk نخستین فروند از کشتی‌های کلاس Triple-E خود را در ژوئن ۲۰۱۳ / خرداد ۱۳۹۲ به آب خواهد انداخت. این کشتی تا ۱۸هزار کانتینر ۲۰ فوتی را با خود حمل خواهد کرد.

منبع : مجله دانستنی ها danestaniha.hmg.ir

احمد رضا بازدید : 11 جمعه 04 اسفند 1391 نظرات (0)

 

g

 گویا هوس دانشمندان برای بازگرداندن  موجودات منقرض شده به زندگی تمامی ندارد چرا که این بار پای یکی از پسرعموهای خود ما را به وسط کشیده‌اند! 

ماجرا این است که جرج چرچ، متخصص شناخته‌شده ژنتیک در دانشگاه هاروارد دستورالعمل تولد یک بچه نئاندرتال را تدوین کرده است. ایده چهار مرحله‌اي او از ساختن دی ان ای مصنوعی نئاندرتال‌ها از روی نمونه‌های استخوان‌هاي کشف شده آغاز مي‌شود. در مرحله بعدی او این دی.ان.ای را به یک سلول بنيادين وارد کرده و سلول‌هاي بنیادین را تبدیل به یک سلول بارور شده جنین انسان مي‌کند. سپس این جنین را در رحم یک مادر داوطلب قرار داده و منتظر تولد او مي‌شویم. این خبری است که این روزها دهان به دهان و وب به وب مي‌چرخد و البته با کمی تحریف در تیتر با این عنوان: «پروفسوری از هاروارد دنبال داوطلب برای حمل و زایمان جنین مي‌گردد».

 «من ابدا چنین منظوری نداشتم. من گفتم شايد ممكن است چنین امکانی به زودی فراهم شود. بنابراین از حالا ما باید شروع به سخن گفتن در مورد آن کنیم.» این را جرج چرچ، همان پروفسور هارواردی مي‌گوید که به خاطر کار‌هاي مؤثرش در پروژه ژنوم انسانی دانشمندی شناخته‌شده است و ادامه مي‌دهد: «آنها برای هزاران سال است که منقرض شده‌اند و بنابراین مي‌توانند کمی دیگر منتظر بمانند.»  بحث درباره این موضوعات بعد از آن بالا گرفت که نشریه آلمانی اشپیگل به اشتباه نوشت او از همین حالا به دنبال داوطلب مي‌گردد. چرچ توضیح می‌دهد: «آنها منظورم را اشتباه برداشت کردند نه، من الان به دنبال داوطلب نیستم اما روزی ممکن است.» 

بازگرداندن نئاندرتال‌ها به زندگی مستلزم بازسازی توالی دی.ان.ای آنها به طور کامل است؛ کاری که با توجه به قدمت نمونه‌هاي به دست آمده بسیار دشوار است و تا به حال به‌طور کامل انجام نشده است. حتی پژوهشگران پروژه «ژنوم نئاندرتال» که از سال ۲۰۰۶/۱۳۸۵با هدف بازسازی کامل توالی دی.ان.ای نئاندرتال‌ها آغاز شده، هنوز موفق به انجام این کار نشده‌اند اما به پیشرفت‌هاي جالبی در این زمینه دست یافته‌اند و این امیدواری پدید آمده که به‌زودی ممکن است ما واقعا دی.ان.ای آنها را داشته باشیم. 

بازسازی نئاندرتال‌ها بحث‌هاي زیادی در محافل علمی به راه انداخته و مخالفت‌ها و موافقت‌هاي زیادی با آن شده است. نئاندرتال‌ها آن‌طور که تصور مي‌شود اجداد کند ذهن و خشن و غیر متمدن ما انسان‌ها نیستند. آنها پسر عموی‌ها ما هستند که از مغزهایی قطعا بزرگ‌تر از انسان‌هاي مدرن برخوردار بودند. آنها شکارچیان ماهر دوران یخبندان بودند که بعد از پایان عصر یخ یعنی حدود ۱۲ هزار سال قبل به‌طور کامل منقرض شدند. 

 

منبع : مجله دانستنی ها danestaniha.hmg.ir

احمد رضا بازدید : 10 یکشنبه 22 بهمن 1391 نظرات (0)

اگر سن‌تان در حدی است که می‌توانید پیش از نیمه ۷۰ خورشیدی را به یاد بیاورید، اندکی زمان بگذارید و سعی کنید زندگی خود، خانواده و جامعه را در آن روز‌ها به یاد بیاورید. نحوه‌ انجام کارهای روزانه و نحوه‌ای که نامه‌های خود را می‌فرستادید، خبر‌ها را دنبال می‌کردید و از حال دوستان و آشنایان خبر می‌گرفتید، دنبال منابع لازم برای یک موضوع می‌گشتید و به حساب‌های بانکیتان سروسامان می‌دادید. در غیاب اینترنت، همه چیز به نظر آن‌قدر قدیمی می‌آید که باورمان نمی‌شود تنها کمتر از دو دهه از آن روزهای دور از فضای وب می‌گذرد. اینترنت یکی از واقعی‌ترین و تاثیرگذار‌ترین انقلاب‌های علمی بود که در نسل ما اتفاق افتاد و با توسعه و رشد انفجاری خود همه ابعاد زندگیمان را تحت تاثیر قرار داد. 

 امروزه اینترنت بخش جدایی‌ناپذیری از زندگی ماست ولی ما در بسیاری موارد به آن وابسته شده‌ایم. در سال‌های اخیر شبکه‌های مختلف و خدمات دهنده‌های اطلاعاتی اینترنت فضای آن را برای ما جذاب‌تر هم کرده‌اند. آن‌ها با دنبال کردن رفتار ما در اینترنت، پیگیری علایق ما برمبنای جست‌وجوی‌هایی هستند که انجام می‌دهیم و گاهی هم به صورت مستقیم‌تر با پرسیدن سوال‌هایی، فضای شخصی‌تری را برای ما فراهم می‌آورند. آن‌ها با مرور رفتار ما در اینترنت، پیشنهادهایی متناسب با وضعیت ما یا علایق ما ارائه می‌دهند. مثلا اگر شما دائم در جست‌وجوی لباس‌هایی در رده قیمتی خاص باشید، این موتورهای جست‌وجو، وب‌سایت‌ها و سیستم تبلیغات هوشمندشان پیشنهادهای مناسبی به شما می‌دهند. مثلا اگر شما در جست‌وجوی‌هایتان نشان دهید که به موضوع خاصی علاقه‌مندید این سیستم به شما نتایح بیشتر و گزینه‌های بیشتری در این حوزه ارائه می‌دهد. 

 همه چیز به نظر عالی و خوب می‌آید. شما مطابق توانایی‌ها و علایق خود پیشنهادهایی دریافت می‌کنید و جست‌وجو‌هایتان هم در این فضا شخصی می‌شوند. اما این اتفاق در کنار این واقعیت که روند وابسته شدن ما به اینترنت در حال افزایش است، در‌‌نهایت ما را به نقطه‌ای می‌رساند که درکمان را از جهان محدود می‌کند. اینترنت به دروازه‌ای از جهان بدل می‌شود که چشم‌اندازهای متفاوتی را برای افراد مختلف به نمایش می‌گذارد. دنیای فردی ثروتمند در اینترنت با دنیای فردی با توانایی اقتصادی پایین‌تر متفاوت خواهد بود. اطلاعاتی که در اینترنت به شما عرضه می‌شود و راحت‌تر در اختیارتان قرار می‌گیرد، محدود خواهد بود و این راه را به درک دنیای واقعی و هیجان‌انگیز آنچه وجود دارد محدود می‌کند. 

 روش‌های مختلفی از سوی فعالانی که در زمینه فناوری اطلاعات فعال هستند، برای جلوگیری از اینکه اینترنت – که پایه نظریه دهکده جهانی است – ما را ساکن دهکده‌های مستقل و بی‌ارتباط با یکدیگر کند، پیشنهاد کرده‌اند. بعضی از آن‌ها دعاوای حقوقی علیه شرکت‌های عمده و اصلی در زمینه نظارت بر رفتار کاربران به راه انداخته‌اند؛ برخی هم روش‌های نرم افزاری پیشنهاد می‌کنند و البته ایده‌های دیگر. به نظر می‌رسد یکی از مهم‌ترین راه‌هایی که می‌تواند ما را از گم شدن در این روند و البته روندهای دیگر جهان غیرمجازی نجات دهد، آگاهی از این واقعیت است که جهان بزرگ‌تر و شگفت‌انگیز‌تر از آن است که در بازه محدودی از سلیقه‌ها و باور‌ها قرار بگیرد. اگر همه چیز در اینترنت یا هر رسانه دیگری دائم مطابق نظر و سلیقه و علاقه ماست حتما یک جای کار مشکل دارد و حتما ما بخشی از طیف واقعیت را ندیده‌ایم. اگر از عظمت دنیای شگفت‌انگیزی که در آن هستیم آگاه باشیم، شانس اینکه از این جریان‌های فناوری آسیب نبینیم بیشتر است.

 

منبع : مجله دانستنی ها danestaniha.hmg.ir

احمد رضا بازدید : 10 پنجشنبه 19 بهمن 1391 نظرات (0)

ن

زمين‌لرزه يكي از وحشتناك‌ترين پديده‌هاي طبيعت محسوب مي‌شود. اغلب زميني را كه روي آن ايستاده‌ايم، به صورت تخته‌سنگ‌هاي صلب و محكمي تصور مي‌كنيم كه استحكام زيادي دارند براي لحظه‌اي اين تصور به هم مي‌ريزد و در همان لحظه كوتاه خسارت‌هاي شديدي وارد مي‌شود. با توجه به پيشرفت‌هايي كه در حوزه علوم مختلف صورت گرفته است، دانشمندان توانسته‌اند نيروهايي را كه باعث زمين‌لرزه مي‌شوند، شناسايي كنند. علاوه بر آن با استفاده از فناوري‌هاي نوين مي‌توان شدت يك زلزله و مكان آن را حدس زد. مهم‌ترين كار باقيمانده آن است كه راهي براي پيشگويي زمين‌لرزه بيابيم تا مردم هنگام وقوع آن غافلگير نشوند.

منبع : مجله دانستنی ها danestaniha.hmg.ir

ادامه مطالب در ادامه مطلب ...

احمد رضا بازدید : 20 پنجشنبه 19 بهمن 1391 نظرات (0)

ن

ماموریت تلسکوپ فضایی کپلر در هفته گذشته به پایان رسید ولی این به معنای خاموش شدن این تلسکوپ نبود. همان‌طور که ناسا قبلا هم اعلام کرده بود، ماموریت جدید این تلسکوپ که ادامه ماموریت قبلی است و تا ۲۰۱۶/۱۳۹۵ ادامه می‌یابد، آغاز شده است. 

این تلسکوپ ۵۹۱ میلیون دلاری در سال ۲۰۰۹/۱۳۸۸ به فضا پرتاب شد تا بخش کوچکی از آسمان را برای ثبت تغییر در نور ستارگان در نظر بگیرد. این بخش از آسمان حاوی ۱۵۰هزار ستاره بود که تغییر منظم نور آنها می‌توانست نشانه‌ای باشد از گردش یک یا چند سیاره به دورشان که با هر چرخش بخشی از نور ستاره را سد می‌کردند. این پروژه قرار بود برای سه سال یا بیشتر و تا زمان به اتمام رسیدن بودجه پروژه ادامه پیدا کند. طبق اعلام ناسا این تلسکوپ تا به حال ۲۳۰۰ سیاره فراخورشیدی را نامزد کرده که  حدود۱۰۰ عدد آنها یا سیارات سنگی زمین‌مانند هستند یا در کمربند حیات ستاره مادر خود واقع شده‌اند، فاصله‌ای از ستاره مرکزی که انرژی دریافتی به‌حدی است که آب می‌تواند به حالت مایع در سطح آن وجود داشته باشد. تعدادی از این‌ سیارات نامزدشده هم هر دو شرط را دارند و میزبانان بالقوه حیات محسوب می‌شوند. بر اساس یافته‌های کپلر می‌شود حدس زد که حداقل یک سوم ستاره‌های کهکشان ما سیاره دارند. 

در یکی از هیجان‌انگیزترین کشف‌ها، کپلر سه سیاره در ابعاد زمین کشف کرد و رصدهای دقیق‌تر با تلسکوپ‌های زمینی مشخص کرد که حداقل یکی از این سه سیاره درکمربند حیات ستاره مادر قرار دارند. این سیاره جدید که HD ۴۰۳۰۷ نام دارد، ۷ مرتبه سنگین‌تر از زمین ماست و به خاطر گردش وضعی دارای شب‌وروز و در نتیجه تغییرات آب‌وهوایی است که شانس ایجاد حیات را بالا می‌برد. منظومه این سیاره جدید در فاصله ۴۱ سال‌نوری از زمین قرار دارد؛ البته هنوز مشخص نشده که این سیاره جدید ساختار سنگی و زمین‌مانند دارد یا یک غول گازی کوچک است. با این همه محققان حدس می‌زنند شانس اینکه یک سیاره زمین‌مانند کشف شده باشد بسیار بالاست. ادامه ماموریت کپلر محققان را به جست‌وجوی حیات فراخورشیدی یا حداقل میزان مناسب برای حیات در ورای مرزهای منظومه شمسی امیدوار کرده است؛ موضوعی که با توجه به کشفیات هیجان‌انگیز این تلسکوپ فضایی در سال‌های قبل بعید به نظر نمی‌رسد. 

 

منبع : مجله دانستنی ها danestaniha.hmg.ir

احمد رضا بازدید : 23 پنجشنبه 19 بهمن 1391 نظرات (0)

 

k

خشکی دورافتاده و به ظاهر بی‌اهمیتی با صخره‌های بی‌درخت و چمن‌های خیس چرا باید این همه جالب و جذاب باشد؟ جزیره‌ای به نام ایستر یا Rapa Nui تقریبا از همان زمانی که نخستین اروپایی‌ها در سال ۱۷۲۲ پا به آن گذاشتند، دنیا را حیرت زده کرده است. تقریبا ۹۰۰ مجسمه سنگی بسیار غول‌آسا که محلی‌ها به آنها می‌گویند موآیی «moai» در این جزیره رو به دریا ایستاده اند. وزن هرکدام از این مجسمه‌ها به ۸۶ تن می‌رسد و بزرگ‌ترین سوالی که ذهن کاشفان نخستین این جزیره، مردم‌شناسان و باستان‌شناسان را مشغول کرده این بوده که چطور این مجسمه‌های غول‌آسا توسط ساكنان ابتدایی جزیره ساخته و به سواحل جزیره منتقل شده‌اند. البته این سوال که اتفاقا خیلی هم مورد توجه طرفداران فرضیه‌های فرینج و مدعیان ارتباط انسان‌ها با فرازمینی‌ها قرار گرفته، تنها سؤال بزرگ درباره این جزیره نیست. سؤال بعدی این است که چطور ساکنان این جزیره توانستند از بهشتی پردرخت و بی‌نظیر بیابانی خراب و ویرانه‌هایی فراموش‌شده به‌جا بگذارند و جزیره را به این شکل به دست ما بدهند؟ شبکه NOVA در این مستند، به بررسی جدیدترین و جنجالی‌‌ترین نظریات کسانی می‌پردازند که نظریات پیشین درباره جزیره‌نشینان ایستر را زیر سؤال می‌برند. البته نظریات پیشین اغلب مبتنی بر این پیش‌فرض بودند که ساکنان قدیمی ایستر مسؤول وقایع وحشتناکی مثل تخریب شدید محیط زیست و آدم‌خواری بوده‌اند. البته نظریات جدید بسیاری از این پیش‌فرض‌ها را غیرواقعی می‌دانند. به علاوه در تصور بسیاری از محققان امروزی راه‌هایی به جز غلتاندن روی درخت برای جابه‌جایی مجسمه های غول‌آسای ایستر در نظر گرفته می‌شود، از جمله جابه‌جایی مجسمه‌ها با کمک طناب و به صورت ایستاده. در این مستند سعی می‌شود یک نمونه ۱۵ تنی از این مجسمه‌ها به همین صورت جابه‌جا شود. پیشنهاد می‌کنیم خودتان ببینید نتیجه این آزمایش چه می‌شود و سرانجام پاسخی برای راز سر به مهر جزیره ایستر به دست می‌آید یا خیر.

 

منبع : مجله دانستنی ها danestaniha.hmg.ir

احمد رضا بازدید : 10 پنجشنبه 19 بهمن 1391 نظرات (0)

 

ن

سیموئل مورس در چارلزتون آمریکا به دنیا آمد. پدرش کشیش بود و می‌خواست او هم به راه او برود. خودش به نقاشی و پیکرنگاری عشق می‌ورزید اما مشاهده کشف بزرگ‌ هانس کریستیان اورستد (۱۸۵۱-۱۷۷۷م) او را چنان به کار مغناطیس علاقه‌مند کرد که به آن اختراع بزرگ دست پیدا کرد و توانست دفتر نخستین مرحله ارتباطات الکتریکی و الکترونیکی را به روی بشر بگشاید و پیام انسان را با سرعت برق تا صد‌ها، بلکه هزار‌ها کیلومتر دور‌تر بفرستد. این مطلب شرح حالی است از اتفاقات مهم زندگی علمی مورس از زبان خودش. 

 منبع : مجله دانستنی ها danestaniha.hmg.ir

 ادامه مطالب در ادامه مطلب .... 

احمد رضا بازدید : 14 پنجشنبه 19 بهمن 1391 نظرات (0)

ن

 

این خودرو شش لاستیک دارد و دو موتور الکتریکی و بنزینی. خودرو به کمک دی اکسید کربن شارژ مي‌شود و برای کنترل آلودگی ناشی از آن، دستگاهی غنی از سیلیسیم در خروجی اگزوز ماشین نصب مي‌شود که در ترکیب دی اکسید کربن، جانشین کربن شده و آن را آزاد مي‌کند. مواد حاصل از جانشینی در محفظه‌ای در ماشین مي‌ماند و در جایگاه‌های مخصوص - مثل پمپ بنزین!- از ماشین تخلیه مي‌شود. برای جلوگیری از تصادف‌های مرگبار هم نیاز است تا روی سپر تمام ماشین‌های دنیا (!) قطعات مغناطیسی با قطب موافق نصب شود تا هنگام تصادف همدیگر را دفع کنند!

در داخل لاستیک‌های جلوی این ماشین فنرهایی برای پرش از ارتفاع تعبیه شده است. با به کارگیری چند تیوب در سپرهای ماشین و اتصال آنها به چند سنسور رطوبت، امکان استفاده از این اتومبیل به عنوان قایق هم وجود دارد؛ البته به شرطی که سنسورها در هوای بارانی، وسط خیابان‌های شهر، اتومبیل‌ها را تبدیل به قایق نکنند! برای جلوگیری از دزدیده شدن ماشین هم از تکنولوژي لیزر برای شناسایی عنبیه چشم صاحب ماشین استفاده مي‌شود

 

منبع : مجله دانستنی ها danestaniha.hmg.ir

احمد رضا بازدید : 18 پنجشنبه 19 بهمن 1391 نظرات (0)

 

k

 

 آیزاک نیوتن در سال ۱۶۴۲ در مزرعه کوچکی در روستایی به نام وولستورپ چشم به جهان گشود. در‌‌ همان سال، دانشمند و ستاره‌شناس مشهور، گالیله از دنیا رفت. مرگ او موج عظیمی از غم و ناباوری را در سراسر اروپا به راه انداخت. گالیله، جان، مال و شهرت خود را بر سر تحقیقاتش گذاشته بود. او عقاید قدیمی کلیسای کاتولیک در مورد چرخش خورشید به دور زمین را به چالش کشیده بود. او بر اساس مشاهدات خود نشان داد که زمین یکی از چند سیاره‌ای است که به دور خورشید می‌گردد. با این کشف، انقلابی در علم به‌وجود آمد و عصری شروع شد که در آن، علم و منطق جهان را از نو به همگان معرفی می‌کرد. شروع این عصر را می‌شد در همه جا حس کرد و دید. در این عصر، جهان جور دیگری دیده می‌شد و هر چیز، تعریف جدیدی داشت. ذهن نیوتن هم از سنین پایین، درگیر این طرز تفکر بود. 

 

منبع : مجله دانستنی ها danestaniha.hmg.ir

ادامه مطالب در ادامه مطلب ...

احمد رضا بازدید : 25 پنجشنبه 19 بهمن 1391 نظرات (0)

 

رنگ چشم همه انواع مگسها قرمز نيست. مثلا در مگس معمولي، خيلي وقتها ممكن است بازتاب نور را در زاويه مشخصي در چشم مركب حشره ببينيد. در مگسهاي سركه، چشمهاي داراي رنگدانه واقعي مشاهده ميكنيم. دليل رنگي شدن چشم در مگس سركه، باز هم داستان همان ژنها و پروتئينهاي ويژه است! در مگس سركه چشم قرمز، ژنهاي مربوط به رنگ چشم، رنگدانههايي را ميسازند كه باعث قرمز شدن رنگ چشم ميشود. فراموش نكنيد كه رنگ قرمز تنها يكي از متداولترين رنگهاي چشم در مگس سركه است. رنگهاي ديگر چشم كه ممكن است در ميان مگسهاي سركه پيدا شوند عبارتند از قرمز تيره، زردآلويي، سفيد، قرمز روشن، زرد و...

 

منبع : مجله دانستنی ها  danestaniha.hmg.ir

احمد رضا بازدید : 9 پنجشنبه 12 بهمن 1391 نظرات (0)

 

ستاره

البته سیاهچاله از زیر بته وسط فضا و زمان پیدایش نمی‌شود! ستاره‌ای که تحت تأثیر جاذبه یک سیاهچاله قرار دارد، پیش‌تر از اینکه سیاهچاله تشکیل شود (یعنی وقتی سیاهچاله ستاره‌ای زنده و نورافشان بوده) یا بهتر است بگوییم از قدیم در کنار او بوده و با هم منظومه‌ای تشکیل داده بودند. اگر عمر ستاره‌ای سرآید و به اندازه کافی سنگین باشد، می‌تواند به سیاهچاله تبدیل شود. در این وضعیت منظومه دو ستاره‌ای تبدیل به منظومه‌ای ستاره-سیاهچاله می‌شود. اگر فاصله این دو ستاره از یکدیگر زیاد باشد، برای ستاره دوم فرق چندانی نخواهد کرد چه بلایی سر دوست قدیمی‌اش آمده؛ زیرا گرانش سیاهچاله از فاصله دور تفاوتی با ستاره پیشین ندارد (درنهايت ممکن است اندکی کمتر یا بیشتر باشد)؛ ولی اگر فاصله آن دو کم باشد، میزان گرانش واردشده از سیاهچاله به نقاط مختلف ستاره دیگر به شدت تفاوت خواهد داشت. به این پدیده که در نزدیکی سیاهچاله‌ها رخ می‌دهد اثر جزر و مدی می‌گویند و مقدار آن در نزدیکی سیاهچاله به قدری زیاد است که  باعث متلاشی‌شدن آن جسم می‌شود. در این حالت سیاهچاله ستاره همراهش را با ولع خواهد بلعید. اگر به سایت مجله دانستنیها مراجعه کنید، یک تصویر متحرک از بلعیده‌شدن ستاره همراه توسط سیاهچاله خواهید دید که به کمک مدل‌‌های رایانه‌ای تهیه شده است. این مدل بر اساس رفتار سیاهچاله‌ای عظیم در مرکز کهکشان راه شیری که مشغول بلعیدن ابری از گاز است، تهیه شده. انتظار می‌رود این سیاهچاله طی یک سال تمام این ابر را به درون خود بکشد و ببلعد.

 

منبع : مجله دانستنی ها  danestaniha.hmg.ir

احمد رضا بازدید : 19 پنجشنبه 12 بهمن 1391 نظرات (0)

قارچ

اول از همه باید تذکر دهیم که قارچ‌ها گیاه نیستند. آنها حتی خویشاوند نزدیک گیاهان هم نیستند و هیچ‌کدام از ویژگی‌های گیاهان (پلاستید، فتوسنتز، دیواره سلولزی...) در قارچ‌ها دیده نمی‌شود. بنابراین نمی‌توان به‌هیچ‌وجه قارچ‌ها را فرمانرو گیاهان رده‌بندی کرد؛ بلکه قارچ‌ها خودشان یک فرمانرو جدا هستند. جالب‌تر از همه اينكه قارچ‌ها خویشاوندی نزدیک‌تری با جانوران دارند. درواقع سلول‌های جانوران و قارچ‌ها شباهت‌های غیرقابل‌انکاری با یکدیگر دارند که نشان می‌دهد نخستین نیاکان جانوران (که موجوداتی تک‌سلولی و آبزی بودند) از پسرعموهای نزدیک نیاکان قارچ‌ها بوده‌اند. و اما تأثیر رعد و برق بر رشد قارچ‌ها. این موضوع هرچند یک افسانه عامیانه است و ما همیشه گفته‌ایم باید به افسانه‌های عامیانه با نگاهی منتقدانه نگاه کنیم؛ اما احتیاط در پذیرفتن این‌گونه افسانه‌ها همیشه به معنای اشتباه بودن آنها نیست. روش علمی این است که چنین موضوعاتی-که پیش از بررسی می‌توان آنها را به مثابه یک فرضیه قلمداد کرد- با رعایت شرایط استنتاج علمی بررسی شوند و در صورتی که بررسی‌های علمی در راستای تأیید این فرضیات بودند، آنها را به‌عنوان نظریه (یعنی موضوعی که بررسی‌های کنونی علمی نشان می‌دهد احتمالا حقیقت دارد) مطرح می‌کنیم. باید توجه کرد که نتایج بررسی‌های علمی را هم باید از راه‌های مورد اطمینان و سختگیرانه منتشرکرد؛ وگرنه نتایج آزمایش‌هایی که مثل افسانه‌های عامیانه دهن‌به‌دهن نقل شود، ارزش و اعتباری ندارد. مهم‌ترین راه‌ مورد اطمینان هم انتشار مقالات علمی در نشریات تخصصی؛ آن هم با داوری‌های سختگیرانه برای پرهیز از انتشار ادعاهای بررسی‌نشده یا نتایج همراه با بی‌دقتی است. در مرحله بعد اخبار علمی (که توسط روزنامه‌نگاران حرفه‌ای علم تهیه می‌شود) که مستقیما با ارجاع به مقالات تخصصی دانشمندان منتشر می‌شوند می‌تواند راهی برای انتشار نسبتا خالی از اشکال این نتایج برای اغلب مردمی باشد که وقت و حوصله مطالعه مقالات فنی را ندارند.

درباره رابطه میان قارچ و رعد و برق هم خوشبختانه این بررسی صورت گرفته و نشان داده بارندگی شدید و رعد و برق باعث رویش هاگ‌های قارچ‌هایی می‌شود که منتظر چنین فرصتی بودند. پتانسیل الکتریکی فوق‌العاده زیادی که بر اثر رعد و برق برای مدت کوتاهی در خاک ایجاد می‌شود (چیزی حدود ۱۰۰-۵۰ هزار ولت طی مدت ده میلیونیم ثانیه) می‌تواند تا ۸۰ درصد باعث افزایش تعداد قارچ‌های رشدکرده شود. دلیل این واکنش قارچ‌ها به رعد و برق مشخص نیست؛ اما یک فرضیه دراین‌باره مطرح شده که می‌گوید این افزایش رشد، یک واکنش به خطر است تا در برابر قارچ‌هایی که ممکن است بر اثر رعد و برق سوخته باشند، قارچ‌های جدید بیشتری رشد کنند. به علاوه رعد و برق باعث تبدیل نیتروژن جو (که برای ساخت پروتئین‌ ضروری است ولی امکان جذب آن برای اغلب جانداران وجود ندارد) به مولکول‌های قابل جذب توسط قارچ‌ها می‌شود.

 

منبع : مجله دانستنی ها danestaniha.hmg.ir

احمد رضا بازدید : 19 پنجشنبه 05 بهمن 1391 نظرات (1)

sun

خب، بستگی دارد شما به چه چیزی بگویید آتش. بعضی‌ها دوست دارند شور و اشتیاق و احساسات خود را هم به آتش تعبیر کنند (مثلا آتش دل)؛ اما اگر قرار باشد این‌طوری شاعرانه و استعاری حرف بزنیم، هرچیزی را می‌توان به هرچیزی ربط دارد اما از یک نظر میان ماده داغ خورشید و آتش‌های آشنای زمینی شباهت وجود دارد (حتی شعله شمعی که به‌عنوان یک توفیق اجباری موقع قطع برق، شرکت برق به شما تقدیم می‌كند)؛ هر دو تای آنهامحیط‌های داغ و مملو از یون (ذرات باردار) هستند که ویژگی‌هایی در آنها می‌بینیم که برای گازها و کلا سیالات معمول نیست. دانشمندان به این مواد می‌گویند پلاسما. حالا ما نشمردیم ببینیم ماده چند حالت دارد ولی این حالت‌ها قطعا محدود به سه حالت سنتی جامد و مایع و گاز نیست. پلاسما گاهی به عنوان چهارمین حالت ماده شناخته می‌شود. گرچه اگر بخواهیم انصاف دهیم، شاید رتبه نخست فراوانی ماده قابل دیدن در جهان متعلق به حالت پلاسما باشد. در سطح خورشید میدان‌های مغناطیسی موضعی (ولی بسیار غول‌آسایی) پیدا می‌شود که به پلاسمای سطح خورشید شکل‌ شعله‌های عظیم نعل‌اسبی می‌دهد (قطر بعضی از این نعل‌اسب‌های پلاسمایی- مغناطیسی چندین برابر قطر زمین است)؛ همان‌طور که میدان مغناطیسی آهن‌ربا می‌تواند براده‌های آهن را در خطوط میدان مرتب و منظم کند. این مواد داغ ربطی به سوختن و فرایندهای اکسایشی ندارند (پس با آتش‌های معمول ما تفاوت دارند) اما فارغ از اينكه از چه اتم‌هایی تشکیل شده اند و چرا داغ هستند (امیدواریم که خودتان منشأ حرارت خورشید را بدانید) به عنوان پلاسمای کم دما و فروزنده، شبیه آتش‌های معمول هستند. شاید تعجب‌آور باشد؛ اما شعله آتشی که از اکسایش سریع مواد سوختی به وجود می‌آید، یک پلاسمای  کم دما است. برای اينكه پلاسما بودن شعله آتش را آزمایش کنیم می‌توانیم از میدان‌های الکتریکی پرقدرت استفاده کنیم. خوشبختانه امکان این آزمایش برای دانشمندان خانگی جوان وجود ندارد، بنابراین خودتان را خسته نکنید و دم‌پر آتش و الکتریسیته هم نپرید. ان‌شاءالله اگر روزی قرارشد گوشه‌ای از علم را که به پلاسما مرتبط است جابه‌جا کنید، ابزارش را به دستتان می‌دهند. فعلا بهتر است خوب مطالعه کنید و به سایت دانستنیها سر بزنید تا فیلم مربوط به آزمایش آتش شمع در میدان الکتریکی را در آنجا ببینید. در این آزمایش می‌بینیم که چطور میدان مغناطیسی حاصل از پتانسیل‌های بزرگ الکتریکی شکل شعله آتش را فتیله‌پیچ می‌کند. به‌علاوه در زمان تخلیه الکتریکی، قوس الکتریکی به جای هوا ترجیح می‌دهد از میان آتش (و حتی از میان دودی که پس از خاموش‌شدن آتش بلند می‌شود) عبور کند و باز هم شکل آن را تغییر می‌دهد. اگر هم خیلی دوست داشتید آزمایش را خودتان از نزدیک ببینید پیشنهاد ما این است که با هماهنگی مسؤولان آزمایشگاه مدرسه، در شرایط ایمن امکان آن را فراهم کنید یا منتظر بمانید تا بروبچه‌های دست‌به‌کار مجله دانستنیها در گردهمایی‌های آتی خوانندگان و طرفداران مجله، طی یک اعلان عمومی از پیش تعیین‌شده، علاقه‌مندان را به تماشای چنین آزمایش‌هایی دعوت کنند.

منبع : مجله دانستنی ها   danestaniha.hmg.ir

این  فیلم زیبا هم برای علاقه مندان نجوم 

برای دانلود بر روی گزینه دانلود در زیر کلیک کنید.

دانلود

 

 

احمد رضا بازدید : 15 پنجشنبه 05 بهمن 1391 نظرات (0)

 war

جنگ ویتنام

شروع این اشتباه بزرگ (جنگ ویتنام) به اوایل دهه ۱۹۵۰ و پایان نخستین جنگ هند و چین باز مى‌گشت. هنگامى که ارتش فرانسه پس از شکست قاطع ازنیروهاى ویت‌مین تحت فرمان مردان سیاسی هانوى به رهبری «هوشی می‌ن» مجبور به ترک ویتنام شدند. کشوری که برای نزدیک به شش دهه زیر پرچم فرانسه زانو زده بود و اینک برای برخاستن تقلا می‌کرد. فرانسه در ‌‌نهایت در کنفرانس ۱۹۵۴ ژنو به استقلال سه کشور مستعمره خود در هندوچین یعنی کامبوج و لائوس و ویتنام رضایت داد؛ اما در موافقت‌نامه‌های کنفرانس ژنو، ویتنام موقتا به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم شد. به این ترتیب کمونیست‌ها به نیمه‌شمالی عقب می‌نشستند و نیمه جنوبی غیر‌کمونیستی باقی می‌ماند که البته خط ویژه آتش‌بس میان این دو به عنوان مرز سیاسی تفسیر نمی‌شد. در آن زمان هدف ظاهرا این بود که پس از نظرسنجی سراسری از مردم ویتنام، تکلیف حکومت در این کشور معلوم شود اما در عمل داستان شکل دیگری داشت. آمریکا از ترس سقوط کل منطقه به دامان شوروی با این موافقت‌نامه مخالف بود و همین موضوع موجب شد تا با تشویق حکومت ویتنام جنوبی به رهبری «نگو دین دیم»، او را وادارند تا از شرکت در مذاکرات مربوط به رای‌گیری شانه خالی کند. این شد که در ۱۹۵۵ جمهوری مستقل ویتنام جنوبی به رهبری دیم رسما اعلام موجودیت کرد. عدم برگزاری رای‌گیر سراسری موجب شد تا باقیمانده نیروهای ویت مین در جنوب همراه با اوج‌گیری نارضایتی عمومی شدیدا دست به مقاومت بزنند و جبهه آزادی بخش ویتنام که جنوبی‌ها افرادش را ویت‌کنگ صدا می‌کردند با پشتیبانی شمالی‌ها در ۱۹۵۹ شکل بگیرد.

منبع : مجله دانستنی ها   danestaniha.hmg.ir

براب خواندن ادامه مطالب به ادامه مطلب مراجعه نمایید.

احمد رضا بازدید : 9 پنجشنبه 05 بهمن 1391 نظرات (0)

 

خروسها، مانند بقيه جانوران يا بهتر بگوييم همه جانداران داراي يك سيستم زمانسنجي زيستي هستند كه چرخههاي روزانه، ماهانه و سالانه را در بدن آنها تنظيم ميكند. آوازخواني در خروس نيز مانند بقيه پرندگان تابع چرخههاي روزانه است كه در اصطلاح به آن Circadian Rhythms، ميگوييم. به عبارت ديگر ساعت دروني مغز خروس جوري تنظيم شده است كه كمي پيش از دميدن سپيده صبح، زنگ ميزند و در آن زمان است كه خروس مشغول خواندن ميشود. جالب است بدانيد كه اگر ساعت زيستي يك خروس كه در همسايگي چند خروس ديگر زندگي ميكند، زودتر زنگ بزند، ميتواند كل خروسهاي همسايه را به خواندن تحريك كند! تنظيم كننده اصلي چرخههاي روزانه خواندن در خروسها، طول روز و اختلاف ميان نور روز و تاريكي شب است. به همين دليل، نورهاي مصنوعي مانند چراغهايي كه تا صبح روشن ميمانند، مانند پروژكتورها، تنظيم ساعت دروني جانوراني مانند خروس را برهم ميزند. به همين دليل است كه برخي خروسهاي بيمحل، در ساعتهايي غير از صبح شروع به خواندن ميكنند!

دليل اينكه چرا خروس بايد آمدن صبح را كمي پيش از طلوع آفتاب درك كند، اين است كه اين كار، زمان شروع شكار حشرات و يا شروع مراقبت از قلمروي خروس را نشان ميدهد. در اصل مهمترين دليل خواندن خروس، براي حفظ قلمرو است. وقتي خروسي ميخواند در حقيقت به خروسهاي ديگر اعلام ميكند كه «اگر به حريم قلمروي من تجاوز كرديد، بايد منتظر مبارزه باشيد» به خاطر همين است كه خروسها معمولا از يك نقطه بلند شروع به خواندن ميكنند. با اين كار هم صدايشان دورتر ميرود و هم بيشتر ميتوانند به چشم بيايند و ابهت خود را نشان دهند!

 

احمد رضا بازدید : 11 چهارشنبه 27 دی 1391 نظرات (0)

 

قابل توجه دوستاران رشته تجربی و بخصوص رشته پزشکی وبلاگ علمی پزشکی از شما دوستان عزیز دعوت به عمل می آورد شما دوستان می توانید با مراجعه به آدرس زیر از مطالب این وبلاگ لذت ببرید. با تشکر معاون سایت احمد رضا.

mojahed-dr.blogfa.com 


احمد رضا بازدید : 11 چهارشنبه 27 دی 1391 نظرات (0)

 

عکس

 

دهان

جام جم آنلاين:مجموعه دهان شامل حفره دهان، دندان‌ها، غدد بزاق و زبان ابتداي راه گوارش يا هضم غذا قرار دارند. غذا پس از ورود به دهان طي عمل جويدن، زير دندان‌‌ها خرد مي‌شود و در عين حال با بزاق مخلوط شده و شكلي خميري به خود مي‌گيرد. به علاوه، بزاق سبب تجزيه كربوهيدرات‌‌هاي غذا مي‌شود. به اين ترتيب، غذا به مرحله خروج از دهان و ورود به مري مي‌رسد. ماهيچه‌‌هاي زبان در اين هنگام غذا را به سمت حلق و مري مي‌فرستد.

حلق

غذا هنگام خروج از دهان و ورود به مري بايد از ناحيه حلق عبور كند. در اين ناحيه، دو مجراي ديگر وجود دارد كه مربوط به دستگاه تنفس است؛ يكي مجراي انتهاي بيني و ديگري مجراي ابتداي ناي. براي جلوگيري از ورود غذا به اين دو مجرا دو دريچه در ناحيه حلق وجود دارد كه هنگام عبور غذا از اين ناحيه، دو مجراي مذكور را مي‌بندد تا غذا صرفا وارد مري شود.

مري

مري يك لوله باريك بلند مستقيم است كه از حلق تا ورودي معده امتداد دارد و غذا را از طريق حركاتي موسوم به حركات «دودي» به سمت معده مي‌راند.

ايجاد حركات دودي، كار ماهيچه‌‌هاي حلقوي مري است. در اين حركات، ماهيچه‌‌هاي مستقر در جلو، غذاي در حال حركت شل و در عوض ماهيچه‌‌هاي پشت غذا منقبض مي‌شود. اين حركات در اعضاي ديگري مانند روده كوچك و بزرگ نيز رخ مي‌دهد.

معده

معده ناحيه‌اي از دستگاه گوارش است كه غذا مدتي طولاني (تا پنج ساعت) در آن مي‌ماند و از طريق حركات خاص ديواره اين عضو هم زده مي‌شود.

در همان هنگام نيز اسيد معده همراه برخي ترشحات ديگر داخلي بر ماده غذايي درون معده تاثير گذاشته و بخشي ديگر از عمل گوارش را انجام مي‌دهد. حاصل كار معده مايع غليظي است كه به «سوپ معده» معروف است و بايد راهي مرحله بعد شود.

دوازدهه (اثني‌عشر)

مواد غذايي اكنون پس از تبديل‌شدن به سوپ معده بايد وارد روده كوچك شود. ابتداي روده كوچك ناحيه‌اي موسوم به دوازدهه قرار دارد كه سوپ معده بلافاصله پس از خروج از معده وارد آن مي‌شود.

با ورود مواد غذايي به دوازدهه، اعضاي ديگر دستگاه گوارش ـ كه اعضاي جانبي اين دستگاه هستند ـ وارد عمل مي‌شوند. يكي از اين اعضا «لوزالمعده» است كه به محض ورود غذا به دوازدهه، شيره‌اي حاوي آنزيم‌‌هاي خاصي به درون دوازدهه ترشح مي‌كند.

اين آنزيم قليايي است و يكي از وظايفش خنثي‌كردن حالت اسيدي سوپ معده پس از ورود به دوازدهه است. عضو ديگري كه در اين مرحله دست به كار مي‌شود، «كيسه صفرا»ست. اين عضو، مايعي به نام صفرا را به درون دوازدهه مي‌ريزد تا به هضم غذاهاي چرب كمك كند.

عضو سومي نيز در ميان است كه البته غيرمستقيم عمل مي‌كند. اين عضو «كبد» نام دارد. يكي از وظايف كبد توليد صفراست، اما كبد صفرا را مستقيم وارد دستگاه گوارش نمي‌كند، بلكه آن را به كيسه صفرا مي‌‌ريزد تا بدن هميشه ذخيره‌اي از صفرا داشته باشد و هنگام گوارش غذا از آن استفاده كند.

روده باريك 

پس از ناحيه دوازدهه ابتداي روده كوچك كه آنزيم‌‌هاي گوارشي بخش عمده كار خود را انجام مي‌دهند، مواد غذايي به موادي قابل جذب تبديل مي‌شود و در ادامه مسير طولاني خود در روده كوچك، يعني در ناحيه تهي روده و دراز‌روده، از طريق ديواره روده كوچك وارد جريان خون مي‌شود. ديواره روده كوچك ناهموار است و همين ناهمواري بر وسعت سطح داخلي روده افزوده و جذب مواد غذايي را تسهيل مي‌كند.

روده بزرگ

مواد غذايي در انتهاي مسير خود در روده كوچك و پس از آن‌كه تقريبا همه مواد قابل جذب را به ديواره‌هاي‌ روده كوچك تحويل دادند، وارد روده بزرگ مي‌شوند.

در روده بزرگ بقيه آب موجود در ماده گوارش‌شده جذب مي‌شود و اين ماده به صورت فضولات نهايي براي دفع از بدن در‌مي‌آيد و از مقعد دفع مي‌شود.

 

آزمون های آنلاین و خدمات سایت

درباره ما
Profile Pic
به نام خالق یکتا سلام. به سایت مرجع رسمی آموزش مطالب علمی خوش آمدید. . این وب سایت دارای مطالب علمی میباشد که برای استفاده شما عزیزان طراحی شده است. لطفآ برای آگاهی از بروز رسانی سایت و دریافت روزانه مطالب علمی و عکس در خبرنامه سایت عضو شوید. با تشکر ، مدیریت سایت . لطفا ً مارا از نظرات خویش بهرمند سازید!!! با تشکر ،مدیر سایت (صالح ) -معاون سایت ( احمد رضا )تولد وب 1390/10/16
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • لینک دوستان
  • سوشال بوک
  • آموزش مقاله نویسی
  • سایت آپلود کده
  • افزایش ترافیک سایت و وبلاگ
  • جدیدترین اخبار ورزشی
  • سایت بازی کیدز
  • سایت پیسو فایل
  • سایت پرشین گیگ
  • سایت شارژها
  • هواشناسی ایران
  • جک پ ن پ
  • سارا شعر
  • وبلاگ تنهایی و بیکسی( سید حمید سجادی )
  • سيستم آموزش مجازي(ساخت آزمون انلاین)
  • سوالات و گرامر زبان انگليسي
  • وب سایت بسیج دانش آموزی
  • علم روز
  • باشگاه دانشجويان
  • شبكه فيزيك هوپا
  • درمانگران ایران
  • تبیان
  • راسخون
  • مقالات علمي ايران
  • تکنولوژی
  • گوناگون
  • گروه نرم افزاری سیب سبز
  • دانستنی
  • رکورد های جالب گینس
  • زبان سرا
  • سايت نجوم ايران
  • علم صفر و یک
  • سبز پوشان اتاق عمل+دندانپزشکی
  • سایت تفریحی
  • سایت وبگذر
  • آموزشگاه فضيلت شهرستان علي آباد كتول
  • سایت مهارت
  • خدمات دولت الکترونیک
  • صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران
  • وبلاگ دینی و عربی - المصباح
  • پایگاه حدیث2
  • خريد لپ تاپ یا (نوت بوک) از شرکت هماهنگ
  • دارالقرآن كريم
  • سایت دعا و مناجات
  • امام حسین زندگی نامه شرح حال شهادت امام حسین اخلاق و سیره امام حسینی
  • آموزش عربی دوره راهنمایی
  • کتاب های کمک درسی رایگان
  • آموزش زبان عربی
  • بازی های کودکانه در اینترنت - عربی
  • داستان های کودکانه - عربی
  • آمــوزش مــجــازي دروس كــامــپــيــوتــري بــه زبــان فــارســي( استاد آنلاين دات کام)
  • سوالات_نمونه_دولتی
  • آموزش زبان انگلیسی
  • ترجمه ی متون انگلیسی به فارسی
  • کتابخانه مجازی تک بوک(هر کتابی که بخواهید دانلود کنید)
  • حيات القلوب جلد دوم تاريخ پيامبران عليهم السلام
  • حيوة القلوب (جلد1) تاريخ پيامبران عليهم السلام و بعضى از قصه هاى قرآن
  • امام مهدى عليه السلام از ولادت تا ظهور (بخشي از كتاب)
  • سایت شبکه ی رشد (tv7)
  • آموزش پیش دانشگاهی
  • آموزش متوسطه
  • آموزش دروس راهنمایی
  • آموزش دروس ابتدایی
  • آموزش پیش دبستانی
  • نرم افزار های مذهبی
  • متن كتاب‌های درسی ( همه مقطع ها)شبکه رشد
  • مجلس شوراي اسلامي
  • دفتر رياست جمهوري
  • دفتر مقام معظم رهبري
  • تفسیر کامل نور( متن و تصویر)
  • صحیفه ی سجادیه
  • متن و ترجمه نهج البلاغه
  • متن و ترجمه قران ( حوزه نت )
  • کتابخانه مجازی ایران
  • دیدن صورتحساب موبایل
  • قالب وبلاگ (تم دیزاینر)
  • نیک بلاگ
  • پایگاه شهر حدیث
  • مدیریت آموزش وپرورش شهرستان علي آباد کتول
  • سامانه جامع مدیریت اموزش و یادگیری فرهنگیان علی اباد ( ضمن خدمت فرهنگیان)
  • پايگاه كتابهاى درسى
  • کتب شهید مرتضی مطهری
  • آموزش حروف الفبای فارسی و انگلیسی برای کودکان
  • گروههای آموزشی علی آبادکتول
  • آموزش الفبای انگلیسی
  • قرآن آنلاین بسیار نفیس
  • آپدیت شبانه آنتی ویروس نود 32
  • وبلاگ آموزش دروس راهنمایی دینی - عربی - قرآن ( آقای مهدی برزگر )
  • مجتمع فرهنگی آموزشی علامه طباطبایی
  • سایت قالب من
  • سایت سازمان آموزش و پرورش استان گلستان
  • سایت خبری حج و زیارت
  • سایت پیچک
  • سایت رز بلاگ
  • سایت بلاگفا
  • سایت سامانه کارمند
  • سایت ایران ستاپ برای آبدیت ویروش کش NOD32
  • سایت گوگل فارسی
  • سایت همراه اوّل
  • سایت یاهو میل
  • سبا میل
  • mailfa (ایمیل فارسی)
  • خرید اینترنتی کارت شارژ
  • سایت میهن بلاگ
  • درس هایی از قرآن کریم
  • دانلود سریال جدید
  • قیمت روز خودروی شما
  • آخرین مطالب ارسال شده
  • نظرسنجی
    به نظر شما کدام یک از نامزد ها رئیس جمهور آینده خواهد شد؟
    به کدام یک از مطالب علمی زیر علاقه ی بیشتری دارید؟
    نظرتون در مورد این سایت چیه؟
    آمار سایت
  • کل مطالب : 81
  • کل نظرات : 7
  • افراد آنلاین : 2
  • تعداد اعضا : 27
  • آی پی امروز : 10
  • آی پی دیروز : 3
  • بازدید امروز : 12
  • باردید دیروز : 4
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 12
  • بازدید ماه : 28
  • بازدید سال : 330
  • بازدید کلی : 5,022